Uppdaterat: 9 feb.

Medlemsbrev nr 3

1 februari 2022


Möt Gumbaldes nya golf-PRO Anders Fritzon

I detta medlemsbrev får Gumbaldes medlemmar möjlighet att stifta bekantskap med vår nya golf-PRO, Anders Fritzon som just nu befinner sig i Åre där han arbetar som ”skid-coach”.

Vi berättar också om vad som blir Fredrik Ströms uppgifter på Gumbalde framåt.


I år kommer Gumbaldes medlemmar möta en ny golf-PRO på driving-rangen och i samband med träning med mera. Vi säger varmt välkommen till Anders och börjar med en klassisk sportfråga:

Hur känns det?

- Det känns otroligt bra att få komma till ”nya” Gumbalde. Jag ser verkligen fram emot att vara en stor del av att utveckla träningsverksamheten. Framför allt för att skapa fler golfare som är tillfreds med sitt spel och tycker att det är ännu roligare med sin golf.

Du kommer närmast från Visby golfklubb. Vad fick dig att vilja komma över till Gumbalde?

- Framför allt den stora satsning som Gumbalde gör just nu. Det inspirerade och sporrade mig till en flytt. Jag ser även en stor potential att öka intresset för mer spel och träning på klubben. Jag kände direkt att atmosfären och människorna jag hittills träffat på klubben är härliga och känns bra att samarbeta med.

Du har arbetat med golf på heltid i många år? Vad är det som kännetecknar jobbet som golf-PRO?

- Jag har jobbat som tränare i golf sedan 1997, alltså i 25 säsonger. Därför tänker jag utgå mest från min egen erfarenhet i rollen som PRO, och jag skulle börja med att säga att en av mina viktigaste roller som golf-PRO är att inspirera så många som möjligt att tycka att träning är lika roligt som spel på banan. Jag är passionerad för spelet och att utvecklas. Jag jobbar ”holistiskt” och försöker medvetandegöra alla aspekter som behövs för att uppnå den nivå som spelaren önskar. Alltså allt från kost, fysik, det mentala till utrustning och teknik.

- Jag hoppas också att kunna förmedla glädjen i att få vara en del av ett sammanhang med många fina möten i samband med det fantastiska spelet golf.

Som PRO är du en nyckelperson i juniorverksamheten samt som stöd till medlemmarnas träning och utveckling som golfspelare. Vad är nyckeln till att trivas bättre med sin golf?

- Jag tror att alla vi som spelar golf vill ha en hyfsad bollträff, och att klara av närspelet utan att förstöra vår score.

- Då vi gör det kommer vi hamna på en nivå där vi regelbundet kan spela på det handicap som vi förtjänar utifrån våra förutsättningar och träningsmängd. Så allt beror på hur mycket vi vill lära oss om spelet och hur vi ska utveckla det. Ju jämnare och bättre vi spelar desto roligare blir det helt enkelt.

Kommer det att ske några särskilda nyheter i år som du vill lyfta fram?

- Förutom träning på driving-rangen kommer jag ha tid att vara i shopen, vilket innebär att jag kan stötta alla som vill att också optimera sin golf genom att uppgradera sin utrustning. Detta kommer förhoppningsvis också ske med lite fler demodagar. Plus att från i vår kommer vi ha möjligheten att träna på den nya rangen och de nya träningsområdena som kommer att bli fin-fina, kanske de bästa på hela golf-Gotland.

2022 är året som Gumbaldes helt nya golfbana kommer att öppnas. Hur tycker du att man kan beskriva den nya banans karaktär?

- Utifrån det jag kunde se i höstas tror jag att vi kommer att uppleva något av en internationell prägel på banan. Det är en blandning av park-, skogs- och ängsbana med många vackra dammar. På det sättet de är byggda känns det nästan som i södra Europa eller kanske lite av en bana i USA, fast med Gotlands prägel. Det som också står ut är de korta avstånden mellan greenområdet och nästa tee. Det ska bli så spännande och roligt att se banan bomma ut i sin fulla prakt i sommar och kommande säsonger.

Till sist, du befinner dig just nu i Åre. Vad gör du där och när kommer du till Gotland för årets golfsäsong?

- I kombination med golfen så har mitt liv kretsat kring skidåkning. Jag har jobbat i över 30 säsonger med skidåkning. Efter många år utomlands valde familjen att i år att prova Åre. Här jobbar jag med toppturer och coachar även skidåkare i backen. Jag jobbar också extra på Åre Sportcenter där de har tre golfsimulatorer. Jag kommer vara tillbaka på ön i mitten av april. Jag ser så mycket fram emot alla nya möten på nya fina Gumbalde Golf Resort och tillsammans med medlemmarna i Gumbalde golfklubb.

Medlemsbrevet vill med dessa rader hälsa Anders Fritzon varmt välkommen till Gumbalde och önskar en fin skidsäsong innan det är dags att omlokalisera för sommaren.Men vän av ordning kanske också ställer sig frågan vad vår mångårige golf-PRO och profil på Gumbalde, Fredrik Ström kommer att göra framåt.

Medlemsbrevet ringde upp Matz Bengtsson, VD på Gumbalde Resort som kunde berätta följande:

- Fredrik Ström, som många av er har tränat med, har under ett par år kombinerat tränarrollen med att arbeta som banarbetare. Faktum är att Fredrik är oerhört kompetent i båda rollerna men när vi nu väljer att kraftigt öka ambitionerna för underhållet av golfbanan och anläggningen, samtidigt som vi vill utöka träningsverksamheten och servicen i shopen, blir det svårt att kombinera rollerna. Fredrik har då själv valt att i första hand jobba med golfbanan och anläggningen. Men då och då kommer du säkert ändå att träffa Fredrik på rangen eftersom han har lovat att hjälpa till som tränare vid tillfällen då Anders har behov av ytterligare en tränare.

Det låter som att Gumbalde Resort är på väg att få till ett starkt lagbygge i alla delar av anläggningen.

- Ja, så är det verkligen. För Gumbalde blir det en fantastisk lösning att under Henrik Johanssons ledning bygga ett starkt team av banarbetare samtidigt som vi får tillgång till inte bara en utan då och då två mycket kompetenta och uppskattade golftränare. I något kommande nyhetsbrev hoppas jag att vi kan få återkomma med att presentera hela teamet på banan men också gruppen som arbetar i restaurangen, på hotellet och i shopen.

Matz, det är ett beslut. Vi hörs snart igen.