Hickory

HICKORY - ett nygammalt alternativ för dig som vill spela golf med annan känsla och vårda golfens djupare rötter

Måndag den 2 augusti 2021 bildades Gumbaldes nya hickorykommitté (Gumbalde Hickory Society). Det skedde i samband en tävling för en skara hickoryentusiaster på Gotland.

På bilden ser vi kommitténs kärntrupp, kommitténs ordförande Johan Plyhr, klubbens PRO Fredrik Ström samt Lennart Weiss, för övrigt också ordförande inom Gumbalde GK.

Även Hugo lyckades ta sig in i bilden.

Och här till höger har vi Kommitténs ordförande i adekvat klädsel

Så varför hickory, kanske någon undrar?

För att då och då, och i första hand under lättsamma former, hålla liv i golfens ursprungliga rötter, för att vårda sin golfsving (man måste jobba mer noggrant med rytm och tempo) vilket man har nytta av när man spelar med sina vanliga klubbor men framförallt för att det är väldigt roligt att som omväxling spela med traditionella skaft och blad.

Bildandet av en hickorykommitté ska också ses som ett av flera försök från klubbens sida att hjälpa fler att hitta just sin ingång till att spela och tävla inom golf - något vi kommer att arbeta vidare med kommande år.

Är det svårt att spela hickory?

Så här svarar klubbens ordförande som själv är golfare med cirka 15 i handikapp:

- Något svårare är det förstås men det beror lite på vilka klubbor man har. Jag rekommenderar nybörjaren att testa, antingen genom att låna hickorykommitténs "prova-på-set" eller i samband någon av hickorykommitténs prova-på-träningar. (Datum publiceras löpande på denna sida och i klubbens nyhetsbrev.) Man kan också söka upp någon av alla de leverantörer/ klubbmakare som man kan hitta på nätet om man googlar. För oss som inte är så avancerade golfare väljer man ett set med något tyngre klubb-blad som ger mer fart på bollen. Störst skillnad och på det sättet också svårast att träffa rent med är det med träklubborna och låga järn men också där finns det olika varianter att välja bland. När det gäller höga järn är det ingen större skillnad. Men oavsett klubba är det en fantastisk känsla när man träffar. Man slår ca 10 - 20 procent kortare än med sin vanliga klubba men genom att välja mjuka bollar (t ex Srixon Ultra soft eller Wilson Duo soft) får man både mer längd och mer känsla.) Som information kan nämnas att Gumbaldes range-bollar är mjuka och väl lämpade att träna på.

Hur tillverkas en hickoryklubba?

Hickory är namnet på själva skaftet, ett träslag som ibland också kallas amerikansk valnöt. Beteckningen hickory är kollektiv, då virket erhålls från flera olika arter, för vilka virkets höga elasticitet är gemensamt. Det är relativt hårt, jämnt, segt och lätt att bearbeta, samt mycket hållbart. Färgen växlar från ljust till mörkt brunt. För tillverkning av klubbor används i regel endast virke från äldre träd, som i regel har mörk kärnved. Klubbladen är i regel tillverkade av ren, rostfri metall som ger en autentisk känsla vid ren bollträff. Om du googlar kommer du att en rad sidor som berättar om hickory-golfens historia, olika tillverkningsmetoder samt var man kan köpa klubbor, bollar och bagar. Bra svenska sajter är t ex hickorygolfsweden.se samt gentlemens selection (gentsselect.com).

Eftersom man i regel har en lätt axelremsväska består ett hickoryset av 6 - 8 klubbor, ofta en eller två träklubbor,

ett par mellanjärn, lika många korta samt en putter. Hickoryklubbor har av tradition särskilda namn för

klubbor med olika egenskaper.

• Brassie - fungerar både som driver och fairway wood, cirka 13 - 14 grader loft

• Mid-Iron  - för långa järnslag, ca 25 - 27 grader loft

• Mashie - för transportslag, cirka 34 - 36 grader loft

• Mashie Niblick - kort inflygning och pitchslag, cirka 43 - 47 grader loft)

• Niblick - loftad för bunker och pitchslag, 52  -57 grader loft

• Putter

Hur räknar man på handikapp och slope?

Man tar sitt ordinarie handikapp och multiplicerar med 1,40. Landar resultatet på t ex 22,45 avrundar man nedåt och landar man på t ex 22,68 avrundar man uppåt. Därefter räknar man ut sin slope (d v s antal slag) på vanligt sätt, beroende på vilken tee man spelar på för dagen. (Se vidare information på hickorygolf.net)

Vad kostar ett hickoryset? Också där är spännvidden stor men man kan få tag på ett bra set med bärväska

för ca 2 500 - 4 000. (Just nu finns flera rabatterbjudanden på nätet, bl. a på linksgolf.se.)

Måste man ha traditionella kläder när man spelar hickory?

Absolut inte men i samband med officiella tävlingar har det blivit ett sätt för entusiasterna att "skapa stämning". Vill man kan man köpa knäbyxor, keps och väst/ kavaj m m på nätet. (Gentlemens selection har en särskild hickorybutik för den som är road.)

Och hur slutade då 2021 års hickorytävling?

Den vanns av Oscar Werneman, hemmahörande i Lunds akademiska golfklubb som segrade med 72 slag netto. Tvåa kom Kalle Ekwall, När GK på 75 slag netto och trea Lennart Weiss, Gumbalde GK med 78 slag netto.

Gumbaldes årliga hickorytävling kommer fr o m nu spelas den 2 augusti varje år och genom mer marknadsföring av saken till övriga klubbar på ön hoppas vi på ca 20 deltagare till nästa år, då avrundat av en traditionell skotsk middag i Salen. För den nyfikne kommer vi också att erbjuda en möjlighet att "prova på" genom särskilt påannonserade träningar på rangen och klubbor som kommer att finnas till låns.

Hickory 3.jpg
starter-setw[44546].jpg